Kredi ve kredi kartlarında korkutucu tablo

Bankaların Tahsildeki Kredi Alacakları Darboğaza Girdi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) son verilerine göre, bankaların kredi alacaklarını tahsil etmede zorlandığı ortaya çıktı. Geçen yıl yüzde 3,9 olan tahsili gecikmiş alacaklardaki (TGA) artış hızı, 4 Nisan itibarıyla geçen yıla kıyasla yaklaşık 6 kat artarak yüzde 22’ye yükseldi. TGA’daki artış haftada 10 milyar TL’ye yaklaşırken, geçen yıl 12,3 milyar TL olan aylık ortalama TGA artışı bu yıl aylık 23 milyar liraya ulaştı. 2024 sonunda 294 milyar TL olan bankaların TGA tutarı 4 Nisan haftasında 358,3 milyar liraya yükselirken, TGA artış hızı da geçen yılın aynı döneminde yüzde 3,9 iken bu yıl 4 Nisan haftasında yaklaşık 6 kat artışla yüzde 22 oldu.

TGA’daki Artış 19 Mart Operasyonları Ardından Hız Kazandı

Bankaların bireysel kredi ve kredi kartı alacaklarını tahsil edememe sorunu, şirketlere ve ticari kredilere de sıçradı. Son verilere göre, yılbaşında 177 milyar TL olan TGA tutarı nisan başında 207,3 milyar TL’ye yükseldi. Yılbaşından bu yana TGA’daki artış oranı yüzde 17 olurken, 19 Mart operasyonlarından bu yana TGA artış hızında hızlı bir yükselme yaşandı. TGA’da haftalık artış hızı yüzde 7,2’ye ulaşırken, bireysel ve ticari kredilerde haftalık TGA artışının parasal tutarı 9,3 milyar TL’ye çıktı. Bankaların tahsil edemediği kredi alacakları haftada yaklaşık 10 milyar TL artarken, yasal takibe intikal süreçleri ve tutarları da artmaya devam ediyor. Geçen yıl TGA’ların bankaların net karına oranı yüzde 23 iken, bu yılın ilk dört ayı sonunda bu oran yüzde 39’a yükseldi.

Finansa ve Krediye Erişim Güçleşecek, Konkordato ve İflaslar Artacak

Faiz indirimlerine rağmen TGA’daki artışın hızlanması, ekonomideki durgunluğun şirketlerin kredi ödemelerinde zorlanmasına neden oldu. Bireysel ve ticari kredi faizlerinde yaşanan artışlar, Merkez Bankası’nın faiz kararıyla daha da derinleşti. Finansa erişim zorlukları yaşayan şirketlerin durumu, konkordato ve iflasların artmasına neden olabilir. TGA verileri, yasal takibe intikal eden kredi tutarları, icraya verilen bireysel kredi borçlusu ve hacizle karşılaşacak ticari kredi borçlusu şirketlerde büyük bir artışa işaret ediyor.

Related Posts

Ehliyet sahipleri dikkat son gün 31 Temmuz! Yenilemeyenler 7.438 TL ödeyecek

Türkiye’de milyonlarca sürücüyü ilgilendiren ehliyet yenileme süreci sona yaklaşıyor. 1 Ocak 2016’da başlayan eski tip sürücü belgelerinin yeni tip ehliyetlerle değiştirilmesine yönelik tanınan süre, 31 Temmuz 2025’te dolacak. Bu tarihten sonra …

İlk uçan motosiklet yollara meydan okumaya hazır

Kuickwheel, üç tekerlekli, uçan bir motosiklet olan Skyrider X6’yı resmen tanıttı. Çinli mobilite şirketi için Rictor tarafından tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Aslında, siparişler çoktan açıldı ve satın alma fiyatı yaklaşık 60.000 avro. Skyrider X6 …

Tahsin Ocaklı’dan yeni teklife tepki: ‘AKP iktidarında otomobil satın almak artık hayal oluyor’

AKP’nin Meclis’e sunduğu yasa teklifini eleştiren CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, “AKP iktidarında otomobil satın almak artık hayal oluyor!” dedi. Ocaklı, düzenlemeyi engellemek için mücadele edeceklerini belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Kalıcı refah artışı için sağlam bir zemin oluşturuyoruz

Merkez Bankası tarafından açıklanan nisan ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendiren Bakan Şimşek, uygulanan program sayesinde Türkiye’nin dayanıklılığının önemli ölçüde arttığını belirtti.

Bakan Yumaklı: Tarımsal üretimi desteklemek için 10 milyar liralık hibe verilecek

Bakan Yumaklı: Tarımsal üretimi desteklemek için 10 milyar liralık hibe verilecek

Merkez bankalarının gözdesi belli oldu: Altın ve dolar hamlesi

Altın fiyatlarında rekor seviyeler görülmeye devam ederken, bu yükselişte merkez bankalarının altına olan ilgisi önemli bir rol oynuyor. Dünya Altın Konseyi’nin 70’ten fazla merkez bankasıyla gerçekleştirdiği ankete göre, merkez bankalarının altın …