Şara ve Mazlum Abdi, Şam’da görüştü; Suriye’nin geleceği bu toplantıda şekillenecek | 10 Mart anlaşmasının hükümlerinde değişikliğe mi gidilecek?

Suriye Geçici Devlet Başkanı Ahmed el-Şara ve SDG Komutanı Mazlum Abdi, Rojava’nın Geleceği İçin Şam’da Toplandı

Suriye Geçici Devlet Başkanı Ahmed el-Şara ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı Mazlum Abdi, Kuzeydoğu Suriye’nin (Rojava) geleceğini belirlemek üzere Şam’da ikinci kez bir araya geldi. ABD ve Fransa’nın gözetiminde başlayan görüşmeler, daha önce imzalanan anlaşmaların yeni bir sürece evrilmesini sağlayacak.

Suriye’nin kuzeydoğusundaki siyasi ve askeri heyet, ABD ve Fransa’nın da desteğiyle Suriye hükümet yetkilileriyle görüşmek üzere Şam’a gitti. Heyet, bugün temaslara başladı.

Görüşmelere SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi, Dış İlişkiler Eş Başkanı İlham Ahmed ile Kuzey ve Doğu Suriye Temsilciliği Eş Sözcüleri Foza Yûsif ve Abid Hamid Mihbaş katılıyor.

Cumhurbaşkanı Şara ile gerçekleşen toplantıya, ABD Başkanı Trump’ın Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ve Fransa temsilcisi Jean-Baptiste Febvre de katıldı. Görüşmeler, tıkanan süreci ilerletmeyi ve bu çerçevede Şam-Kuzeydoğu Suriye hattında yeni bir sürece başlamayı amaçlıyor.

Görüşmeler, ABD’nin arabuluculuğuyla Mart ayında Suriye hükümeti ile SDG arasında imzalanan anlaşmanın uygulanmasına dönük Amerikan çabaları çerçevesinde gerçekleşecek.

10 Mart Anlaşması

10 Mart’ta imzalanan anlaşma, bölge ile Şam arasında entegrasyonu öngörüyordu. Anlaşmaya göre, Suriye’nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumlar, sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğal gaz sahaları merkezi Şam yönetimine entegre edilecekti.

Anlaşmada ayrıca, Kürtlerin Suriye devletinin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmesi ve anayasal haklarının tamamının garanti altına alınması öngörülüyordu.

Kürtlerin Talebi

26 Nisan’da yapılan “Kürt Ulusal Konferansı”nda bölgede adem-i merkeziyet kararı alınmıştı. Bu karar, Şam yönetimi ile Kuzeydoğu Suriye yönetimi arasında tartışma yaratmıştı.

Anlaşmada Değişiklik Sinyali

Şam’da devam eden görüşmelerde, SDG güçleri ve kurumlarının Suriye hükümetiyle birleştirilmesini içeren anlaşmanın şartlarının uygulanması ele alınacak. SDG’nin talebi üzerine, Washington’un onayıyla bazı hükümlerde değişiklik yapılabilir.

Fransa’nın, ABD’ye anlaşmanın uygulanması konusunda destek verdiği iddialar arasında yer alıyor.

ABD Temsilcisi Barrack, anlaşmanın yanı sıra Suriye’de IŞID’e karşı mücadelede uluslararası koalisyon, Suriye hükümeti ve SDG güçleri arasındaki işbirliğini de ele alacak.

Related Posts

Havaalanına bu eşyaları götürenlere para cezası kesilecek

Avrupa’da bazı ülkelerde tatil dönüşü havaalanında veya gümrükte sahte ürünlerle yakalanan kişilere para cezası kesilecek.

İmam hatip okulları LGS’de 500 tam puan alan 63 öğrencisiyle şampiyonluk geleneğini bozmadı

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavda 500 tam puan alan imam hatipli öğrenciler şampiyonlar arasına adını yazdırdı. Bu sene 500 tam puan alan öğrenci sayısı 63’e yükseldi. Antalya Kepez Mahmut Celalettin Ökten Anadolu İmam Hatip Lisesi ise altı ayrı şampiyon çıkarmayı başardı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un eşi Brigitte Macron’a erkek doğdu iddiasında bulunan iki kadın beraat etti

Paris Temyiz Mahkemesi, Brigitte Macron hakkında ‘erkek doğdu’ iddiasında bulunan iki kadının beraatına karar verdi. Mahkeme, söz konusu iddiaların ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek, hakaret suçlamalarını reddetti. Brigitte Macron’un avukatları ise karara itiraz ederek dosyayı Yargıtay’a taşıyacaklarını açıkladı.

DEM Partili isimden dikkat çeken paylaşım

DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, Irak’ın Erbil kentinden bir fotoğraf paylaştı.

Yine bir CHP’li belediye skandalı: Erzin’de fabrika atıklarının döküldüğü dereden su içen 64 keçi öldü

Hatay’ın Erzin ilçesi Turunçlu Mahallesi’nde yaşanan olayda, bölgede hayvancılık yapan Hasan Öz’ün sürüsü mahalleden geçerek denize dökülen dereden su içti. Erzin Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaların atık sularının akıtıldığı iddia edilen …

Dünyayı tehdit eden sessiz katil: Önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir… H. pylori nedir?

Dünya çapında mide kanseri vakalarının yüzde 76’sından sorumlu olan Helicobacter pylori (H. pylori) bakterisi, önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir. Uzmanlar, bu bakterinin neden olduğu enfeksiyonların genellikle hazımsızlık, şişkinlik veya mide bulantısı gibi sıradan belirtilerle gizlice ilerlediğini ve mide dokusuna verdiği hasarla kansere yol açabileceğini vurguluyor.