AB’den Apple ve Meta’ya 798 milyon dolar ceza

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, dijital devlerin gücünü kısıtlamak için hazırlanan Dijital Piyasalar Yasası (DMA) kapsamında önemli bir adım attı. AB Komisyonu, Apple’a 500 milyon euro (yaklaşık 570 milyon dolar) ve Meta’ya da 200 milyon euro (yaklaşık 228 milyon dolar) ceza verdi. Ceza gerekçeleri arasında, kullanıcıları alternatiflere yönlendirmeyi engelleyen uygulamalar ve veri gizliliği tercihlerini sınırlayan iş modelleri yer aldı.

Apple ve Meta Ceza Aldı

Apple’ın cezası, App Store politikalarıyla ilgiliydi. Komisyon, Apple’ın geliştiricileri daha ucuz alternatiflere yönlendirmesini engelleyen teknik ve ticari kısıtlamalar uyguladığını belirledi. Şirketin “Core Technology Fee” adıyla sunduğu yeni ücret modeli de eleştirilere neden oldu.

Apple, karara itiraz edeceğini açıkladı. Şirketin yaptığı açıklamada, “Bugünkü duyurular, kullanıcı gizliliği ve güvenliği için zararlı olan, ürünlere zarar veren ve teknolojiyi ücretsiz sunmayı zorunlu kılan Avrupa Komisyonu kararlarının bir başka örneğidir” denildi.

Meta da Facebook ve Instagram kullanıcılarını hedefleyen “öde ya da rıza göster” modeliyle DMA’yı ihlal etti. 2023 Kasım’ından itibaren uygulanan sistem, reklamsız deneyim için ödeme yapmayı veya verilerin reklam amacıyla kullanılmasını kabul etmeyi gerektiriyor. AB Komisyonu, bu modelin kullanıcıların özgür tercih yapmalarına izin vermediğini belirtti.

Meta da Apple gibi karara karşı çıktı. Şirket, Avrupa Komisyonu’nun başarılı Amerikan şirketlerine karşı ayrıcalıklı davrandığını ve sadece para cezası olmadığını, iş modeline müdahale anlamına geldiğini savundu.

Açıklamaya göre Apple ve Meta, Komisyon kararlarına uymak zorunda ve aksi takdirde düzenli günlük para cezalarıyla karşılaşacaklar. Uyum için iki ay süreleri var.

ABD ile Olası Gerilim

AB’nin bu hamlesi, ABD ile yeni bir ticaret gerilimi riskini beraberinde getirebilir. Daha önce, ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan şirketlerine ceza veren ülkelere karşı gümrük vergileriyle karşılık vereceği tehditlerinde bulunmuştu. AB kaynakları, Teresa Ribera döneminde cezaların göreceli olarak sınırlı tutulmasında bu siyasi faktörün etkili olabileceğini belirtiyor. Önceki AB antitröst şefi Margrethe Vestager döneminde ise çok daha büyük para cezaları gündeme gelmişti.

Related Posts

Instagram Edits daha ilk haftasında 7 milyon indirmeye ulaştı

İçerik üreticilerinin ve sosyal medya kullanıcılarının istedikleri gibi videolar hazırlamalarını daha kolay hâle getirmek isteyen Meta, geçtiğimiz günlerde Instagram Edits adını taşıyan yeni uygulamasını kullanıma sundu. CapCut’a doğrudan rakip …

Wi-Fi hızını anında arttıracak ayarlar: Modemlerde bilinmeyen özellikler

İnternet bağlantısının yavaş olması günümüzde en sinir bozucu sorunlardan biridir. Özellikle evden çalışanlar, online oyun oynayanlar veya yüksek çözünürlüklü video izleyenler için Wi-Fi hızı kritik önem taşıyor. Çoğu kullanıcı internet hızında …

Türk mitolojisinden esinlenilerek geliştirilen dijital oyun

Türk mitolojisinden ilham alarak aksiyon ve macera kategorisinde geliştirilen dijital oyun, küresel pazara açılmaya hazırlanıyor.

Beynimizin öğrenme mekanizmasında çığır açan yeni keşif

Beynimizin, öğrenme sırasında yalnızca bir değil, birçok farklı strateji uyguladığı ortaya çıktı. Yeni araştırmalar, bu dinamik yapının hem ruh sağlığında hem de yapay zeka sistemlerinde devrim niteliğinde etkiler yaratabileceğini gösteriyor.

Japonya’da, halka şeklinde dünyanın en büyük ahşap yapısı inşa edildi

Japonya’da dünyanın en büyük ahşap yapısı tamamlandı. Grand Ring olarak adlandırılan halka şeklindeki yapı, 2 km çevre uzunluğuyla Guinnes Dünya Rekorları tarafından resmi olarak dünyanın en büyük ahşap yapısı olarak tescil edildi. Geleneksel …

Talipleri çoğalan Google Chrome’a 50 milyar dolarlık değer biçildi

ABD’de Google’a karşı devam eden antitröst davası, teknoloji dünyasının merkezine oturmuş durumda. Davada tanık olarak açıklamalarda bulunan DuckDuckGo CEO’su Gabriel Weinberg, Google’ın popüler internet tarayıcısı Chrome’un değerinin 50 milyar …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir