Böbrek hastalarına ‘yaz’ uyarısı

Vakıf Uyarıyor: Sıcak Havalar Kronik Hastalıkları Tetikleyebilir!

Vakıf, sıcak havaların, kalpte ritim bozukluğu, nefes darlığı, kaslarda güçsüzlük ve kalp durmasına kadar varan riskleri beraberinde getirebileceğini vurguladı. Bu tehlikelerin önüne geçmenin yolu hastalığa uygun beslenmeden geçiyor. Kronik böbrek yetmezliği nedeniyle hemodiyaliz tedavisi gören hastaların, düzenli diyalizin yanı sıra ilaç tedavilerini aksatmadan sürdürmeleri ve beslenmelerine mevsimsel olarak dikkat etmeleri gerekiyor. Türk Böbrek Vakfı Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın hastaların doktor ve diyetisyen iş birliğiyle mevsime uygun bir beslenme planı uygulamaları gerektiğini belirtti. “Hemodiyaliz hastalarının kanlarındaki potasyum, fosfor ve albümin değerleri, beslenme ile doğrudan ilişkilidir” diyen Aydın, yaz aylarında kavun, kayısı, şeftali, nektarin gibi meyvelerle yeşilliklerin aşırı tüketiminin potasyum seviyesini yükselterek hayati tehlike oluşturabileceğini vurguladı. Su tüketiminin de kontrollü olması gerektiğini hatırlatan Aydın, “Yaz aylarında su ihtiyacı da artar. Bu nedenle iki diyaliz seansı arasında gerekenden fazla kilo alımı, ödem, yüksek tansiyon ve kalp sorunlarına yol açabilir” bilgisini paylaştı.

Related Posts

Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Türkiye’de ve dünyada artan menenjit vakaları endişe yaratırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, önemli uyarılarda bulundu. Hatalığın grip gibi başlayıp, çok ciddi sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Öztürk, “El hijyeni, kalabalık ortamlarda dikkatli davranmak ve hasta kişilerden uzak durmak önemli, ancak en güçlü korunma yöntemi aşıdır. Biz hekimler olarak bu aşıyı kuvvetle öneriyoruz” dedi.

Psikodiyet nedir? Psikodiyet, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırıyor

Bayındır Söğütözü Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esma Nazlı Bulut, psikodiyetin yalnızca kilo vermeye odaklanan klasik programlardan ayrıldığını ve bireyin yaşam kalitesini artırarak, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasını sağladığını belirtti. Peki Psikodiyet nedir? işte uzmanından açıklamalar.

Zayıflık takıntısının görünmeyen yüzü: Anoreksiya nervoza nedir, belirtileri nelerdir? Anoreksiya nervoza riski nasıl azaltılır?

Anoreksiya nervoza, sadece kilo problemi değil, ciddi bir zihinsel sağlık sorunudur. Peki, zayıflık takıntısının görünmeyen yüzü olan bu hastalık nedir, belirtileri nelerdir? Anoreksiya Nervoza riski nasıl azaltılır? İşte, Anoreksiya nervoza hakkında bilmeniz gerekenler…

Dr. Savan Günay Evinde Ölü Bulundu!

Dr. Savan Günay evinde ölü bulunurken, şüpheli ölümü sosyal medyada tartışılıyor. Kanser üzerine çok fazla çalışması olan Günay, kanserin nedenlerini çözdüğünü açıklamıştı 

Zihnin sessiz çöküşü: Alzheimer’ın erken ayak sesleri

İsimler karışır, eşyalar kaybolur, zaman silikleşir. İlk önce sadece unutkanlık zannedilir ama aslında beyin, sessizce çözülmeye başlamıştır. Her 3 saniyede 1 kişiye alzheimer tanısı konuluyor. 65 yaş üstü her 9 kişiden 1’i bu hastalıkla yaşıyor. 2050’de dünya genelinde 153 milyon hasta bekleniyor.

İlk naklin üzerinden 33 yıl geçti

33 yıl önce dünyada ilk kez aynı canlı donörden kısmi karaciğer ve böbrek nakli gerçekleştirildi.