İnatçı kimyasallarla savaşan bağırsak bakterisi

İnsan Bağırsaklarındaki Bakteriler PFAS’ları Emerek Zararlı Etkilerini Azaltabilir

Perfloroalkil ve polifloroalkil maddeler (PFAS), su geçirmez giysilerden yapışmaz tavaya, rujdan gıda ambalajına kadar pek çok üründe bulunan insan yapımı kimyasallardır. Bu maddeler, yağ ve su geçirmezlik sağlamak için kullanılsa da doğada kolayca çözünmezler ve bazı sağlık sorunlarıyla, hatta belirli kanser riskleriyle bağlantılı oldukları bilinmektedir.

Cambridge Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma, insan bağırsağında bulunan belirli bir mikrop türünün çeşitli PFAS moleküllerini emebildiğini ve bu sayede zararlı etkilerini azaltabileceğini ortaya koymuştur.

Kanserojen olma potansiyeli taşıyan PFAS maddelerinin doğaya karışması binlerce yıl sürebilmektedir ve çevresel sağlık üzerindeki etkileri giderek artmaktadır. Bu maddelere çoğu zaman su ve gıda yoluyla maruz kalırız ve vücuttan atılmaları genellikle zordur.

Dr. Anna Lindell, Cambridge Üniversitesi MRC Toksikoloji Birimi’nde araştırmacı ve çalışmanın baş yazarı olarak, PFAS’ların yaygın bir şekilde çevremizde bulunduğunu ve artık güvenli kabul edilemeyeceklerini belirtmektedir. Bu maddelerin yavaş yavaş vücuda zarar verdiğini vurgulayan Lindell’e göre, bu durumun farkına varmak uzun zaman alsa da artık göz ardı edilemez bir gerçektir.

Araştırmacı ve ortak yazar Dr. Indra Roux ise, PFAS’ların zaten çevremizde ve vücudumuzda var olduğunu ve bu etkileri azaltmanın önemli olduğunu vurgulamaktadır. Roux’a göre, PFAS’ların vücuttan atılması için henüz etkili bir yöntem bulunamamış olsa da araştırmalar, bu maddelerin en çok zarar verdikleri yerden, yararlı bakteriler aracılığıyla atılabileceği umudunu taşımaktadır.

Araştırmacılar, insan bağırsağındaki belirli bakteri türlerinin PFAS’ları emme ve depolama konusunda yüksek bir kapasiteye sahip olduğunu keşfetmişlerdir. Bu bulgular sayesinde, bağırsak mikrobiyomunun vücudumuzdaki toksik PFAS kimyasallarını atma potansiyelinin olduğu kanıtlanmıştır.

Ancak, bu çalışma henüz insanlar üzerinde denenmemiştir. Araştırmacılar, PFAS’ların toksik etkilerine karşı koruma sağlamak amacıyla, bağırsaklardaki yararlı bakteri seviyelerini artırmak için probiyotik diyet takviyeleri geliştirmeyi planlamaktadır.

Dr. Lindell ve Dr. Patil, girişimci Peter Holme Jensen ile birlikte, yararlı bakterilerin seviyelerini yükselterek PFAS’ların toksik etkilerine karşı koruma sağlamak amacıyla bir probiyotik besin takviyesi geliştirmek üzere Cambiotics adlı bir girişim başlatmışlardır.

Related Posts

Togg’dan Tesla’ya tarihi fark: İşte en fazla satılan elektrikli otomobil markaları

Togg, Türkiye’de elektrikli otomobil pazarında yılın ilk yarısında gerçekleştirdiği 17 bin 101 satış ve yüzde 20 pazar payıyla marka sıralamasına ilk sırada yer aldı.

Galaxy’den iPhone’a göz kırpan güncelleme

Samsung, Android 16’yı kullanıcılarına One UI 8 güncellemesiyle sunmaya hazırlanıyor. Bu güncelleme, özellikle yeni Gelişmiş Koruma Modu sayesinde iPhone’un güvenlik sistemlerine benzer özellikleri Android’e taşıyor. Android Authority’e göre, bu mod …

Yapay zeka çağında haberciliğin geleceği mümkün mü? Düşüşler ve yükselişler

Similarweb’in son raporu, dijital haber yayıncılığının yapay zeka çağında karşı karşıya olduğu çetin sınavı gözler önüne serdi. Rapora göre, yapay zekaya dayalı arama sonuçları ve kullanıcıların doğrudan yapay zeka platformlarından haber edinme …

Dijital güvenlik için eğitim projesi

Dijital dünyada artan dolandırıcılık yöntemlerine karşı toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla “Dijitalde Güvendeyim” projesi hayata geçiriliyor.

10.500 yıl önce yaşamış kadının yüzü yeniden canlandırıldı: Avrupalılar daha koyu tenliymiş

Belçika’da bundan tam 10.500 yıl önce yaşamış bir kadının yüzü yeniden canlandırıldı. Ortaya çıkan sonuca baktığımızda, tarih öncesi yaşayan Avrupalıların görünüşüne dair birçok bilgi içeriyor. Genetik ve arkeolojik veriler, o dönem insanlarının tek tip bir görünüme sahip olmadığını, farklı ten renklerinin Taş Devri’ne kadar uzandığını gösteriyor.

Şehir Katili bilim dünyasını alarma geçirdi: Bütün uyduları yok edebilir

Bilim dünyası, 2032 yılında Ay ile çarpışma rotasında seyreden 2024 YR4 kodlu “Şehir Katili” lakaplı asteroit için alarmda. Yakın zamanda yapılan gözlemler, bu çarpışmanın gerçekleşme olasılığını yüzde 3.8’den yüzde 4.3’e yükseltti. Başlangıçta Dünya …