Psikodiyet nedir? Psikodiyet, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırıyor

Psikodiyet: Geleneksel Diyet Anlayışına Yeni Bir Bakış

Sağlık sektöründe yapılan açıklamalara göre, psikodiyet yeni bir beslenme anlayışı olarak dikkat çekiyor. Geleneksel diyet programlarından farklı olarak, psikodiyet sadece fiziksel değil, duygusal ve zihinsel süreçleri de ele alarak bireylerin kalıcı vücut değişiklikleri yaşamalarını sağlıyor.

Konuyla ilgili görüşleri paylaşan diyetisyen Esma Nazlı Bulut, psikodiyetin bedeni, ruhu ve zihni bütünsel bir şekilde ele aldığını belirtti. Her bireyin benzersiz yeme alışkanlıkları olduğunu vurgulayan Bulut, psikodiyetin bu alışkanlıkları yaşam boyu etkileyen faktörlerle birlikte değerlendirdiğini söyledi.

Bulut, psikodiyetin temel amaçlarını şu şekilde sıraladı: yeme alışkanlıklarını analiz etmek, duygusal durumları belirleyerek yeme davranışlarını yönetmek, olumsuz beden algısını olumlu bir şekilde değiştirmek ve duygusal yeme ile baş etme becerilerini geliştirmek.

Psikodiyetin klasik diyet programlarından ayrıldığını belirten Bulut, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak bireyin yaşam kalitesini artırdığını dile getirdi. Ayrıca, duygusal yeme alışkanlığı olan, yeme bozukluğu yaşayan, obezite ile mücadele eden ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını benimsemek isteyen kişiler için psikodiyetin faydalı bir yaklaşım sunduğuna dikkat çekti.

“Sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırmayı hedefler”

Psikodiyetin katı kurallardan uzak, bireye özgü esnek öneriler sunduğunu vurgulayan Bulut, kişinin neden yediğini anlamasını ve uygun miktarları öğrenmesini esas aldığını belirtti. Beslenmeye bütünsel bir bakış açısı sunan psikodiyetin, sürdürülebilir sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırmayı amaçladığını kaydetti.

Bulut, psikodiyetin temel ilkelerinden bahsederken, kişiye özel esnek öneriler sunulduğunu, yasaklama olmadığını, yiyeceklerin iyi veya kötü olarak sınıflandırılmadığını ve eleştiri içermeyen bir dil kullanıldığını söyledi. Psikodiyet sürecinde yetkin diyetisyenlerin rehberliğinin önemli olduğunu vurgulayarak, duygusal yeme atakları yaşayan bireylerin kısıtlayıcı diyetlerden kaçınması gerektiğini anlattı.

Psikodiyet sürecinde beslenme eğitimi, duygusal yeme farkındalığı ve tüketim takibi gibi holistik yöntemlerin uygulanması gerektiğine dikkat çeken Bulut, bu nedenle uzman sağlık profesyonellerinden destek alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Böbrek hastalarına ‘yaz’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), yaz aylarında hemodiyaliz hastalarının sağlık sorunları yaşayabileceğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Türkiye’de ve dünyada artan menenjit vakaları endişe yaratırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, önemli uyarılarda bulundu. Hatalığın grip gibi başlayıp, çok ciddi sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Öztürk, “El hijyeni, kalabalık ortamlarda dikkatli davranmak ve hasta kişilerden uzak durmak önemli, ancak en güçlü korunma yöntemi aşıdır. Biz hekimler olarak bu aşıyı kuvvetle öneriyoruz” dedi.

Zayıflık takıntısının görünmeyen yüzü: Anoreksiya nervoza nedir, belirtileri nelerdir? Anoreksiya nervoza riski nasıl azaltılır?

Anoreksiya nervoza, sadece kilo problemi değil, ciddi bir zihinsel sağlık sorunudur. Peki, zayıflık takıntısının görünmeyen yüzü olan bu hastalık nedir, belirtileri nelerdir? Anoreksiya Nervoza riski nasıl azaltılır? İşte, Anoreksiya nervoza hakkında bilmeniz gerekenler…

Dr. Savan Günay Evinde Ölü Bulundu!

Dr. Savan Günay evinde ölü bulunurken, şüpheli ölümü sosyal medyada tartışılıyor. Kanser üzerine çok fazla çalışması olan Günay, kanserin nedenlerini çözdüğünü açıklamıştı 

Zihnin sessiz çöküşü: Alzheimer’ın erken ayak sesleri

İsimler karışır, eşyalar kaybolur, zaman silikleşir. İlk önce sadece unutkanlık zannedilir ama aslında beyin, sessizce çözülmeye başlamıştır. Her 3 saniyede 1 kişiye alzheimer tanısı konuluyor. 65 yaş üstü her 9 kişiden 1’i bu hastalıkla yaşıyor. 2050’de dünya genelinde 153 milyon hasta bekleniyor.

İlk naklin üzerinden 33 yıl geçti

33 yıl önce dünyada ilk kez aynı canlı donörden kısmi karaciğer ve böbrek nakli gerçekleştirildi.