Sıcak havalarda hayati risk: Diyabetes Insipidus’a dikkat!

Diyabetes Insipidus Hastalarına Sıcak Hava Uyarısı

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Rümeysa Selvinaz Erol, sıcak havalarda diyabetes insipidus hastalarının hayati tehlike yaratabilecek düzeyde su kaybı yaşayabileceği uyarısında bulundu.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, aşırı susama ve sık idrara çıkma şikâyetleri her zaman diyabetle ilişkili olmayabiliyor. Bu belirtiler, kan şekeriyle ilişkili olmayan, nadir rastlanan diyabetes insipidus hastalığına da işaret edebiliyor. Sıcak hava koşullarında bu tablo daha da tehlikeli hâle gelebiliyor.

Doç. Dr. Erol, hastalığın temelinde böbreklerin suyu tutamamasının yattığını belirterek, “Bu kişiler gün boyunca litrelerce su içmelerine rağmen yoğun susuzluk hissi yaşar ve sık sık idrara çıkar. Günlük idrar miktarı 10 litrenin üzerine çıkabilir,” dedi. Yorgunluk, halsizlik gibi belirtilerin yanı sıra, çocuklarda gelişme geriliği ya da alt ıslatma gibi durumlar da görülebiliyor.

Üç Farklı Nedeni Var

Diyabetes insipidus’un santral (nörojenik), nefrojenik ve psikojenik olmak üzere üç ana nedeni olduğunu belirten Erol, santral tipin, beyinde yer alan hipotalamus veya hipofiz bezinde antidiüretik hormon (ADH) üretiminin azalmasından kaynaklandığını ifade etti. Nefrojenik tipte ise böbrekler, mevcut hormona yanıt veremez hâle gelir. Psikojenik polidipsi ise bireyin psikolojik nedenlerle aşırı su tüketmesiyle ortaya çıkar.

“Bu durum özellikle şizofreni ve obsesif kompulsif bozukluk gibi psikiyatrik rahatsızlıklarda görülür. Uzun süreli aşırı su alımı, ADH salınımını baskılayarak hastalığın seyrini karmaşıklaştırabilir,” dedi.

Tanı ve Tedavi Süreci

Doç. Dr. Erol, tanı için günlük idrar miktarı, idrar yoğunluğu, kan sodyum düzeyleri ve gerekirse susuzluk testinin yapılabileceğini belirtti. Tanı sonrası, altta yatan nedenin belirlenmesi amacıyla beyin görüntülemesi gibi ileri tetkiklerin uygulanması gerekebiliyor.

Santral tipte tedavi, eksik olan ADH hormonunun burun spreyi ya da tablet formunda hastaya verilmesiyle yapılabiliyor. Nefrojenik tipte ise tuz kısıtlaması, bazı idrar söktürücüler ve altta yatan nedenin tedavisi ön planda. Psikojenik polidipside ise davranış terapileri, psikoeğitim ve eşlik eden psikiyatrik hastalıkların tedavisi önemli rol oynuyor.

Erol, “Ani su kısıtlaması sodyum seviyelerini hızla yükseltebileceği için tehlikelidir. Bu nedenle hidrasyon süreci dikkatle planlanmalıdır,” uyarısında bulundu.

Related Posts

Havuzdan göze tehlike! Yaz aylarında en sık görülen göz enfeksiyonuna dikkat

Hijyenik olmayan havuzların göz enfeksiyonlarına neden olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Op. Dr. Sibel Zorlu Öztürk, “Havuz suyunun temizliği hakkında görsel ve çevresel bulgular fikir verebilir. Suyun berrak olmaması, havuz kenarları ve merdivenlerin kaygan, yosunlu, sararmış olması, yoğun klor kokusu kirli suyla etkileşime giren artık maddelerden kaynaklanır. Bunlar hijyenin yetersiz olduğunu gösterir. Havuzlarda kullanılan klorlu suyun göz yüzeyinde tahriş, alerjik reaksiyonlar, kornea hasarı riski, enfeksiyonlara zemin hazırlama gibi göze zararları olabilir” dedi.

Böbrek hastalarına ‘yaz’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), yaz aylarında hemodiyaliz hastalarının sağlık sorunları yaşayabileceğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Türkiye’de ve dünyada artan menenjit vakaları endişe yaratırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, önemli uyarılarda bulundu. Hatalığın grip gibi başlayıp, çok ciddi sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Öztürk, “El hijyeni, kalabalık ortamlarda dikkatli davranmak ve hasta kişilerden uzak durmak önemli, ancak en güçlü korunma yöntemi aşıdır. Biz hekimler olarak bu aşıyı kuvvetle öneriyoruz” dedi.

Psikodiyet nedir? Psikodiyet, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırıyor

Bayındır Söğütözü Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esma Nazlı Bulut, psikodiyetin yalnızca kilo vermeye odaklanan klasik programlardan ayrıldığını ve bireyin yaşam kalitesini artırarak, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasını sağladığını belirtti. Peki Psikodiyet nedir? işte uzmanından açıklamalar.

Zayıflık takıntısının görünmeyen yüzü: Anoreksiya nervoza nedir, belirtileri nelerdir? Anoreksiya nervoza riski nasıl azaltılır?

Anoreksiya nervoza, sadece kilo problemi değil, ciddi bir zihinsel sağlık sorunudur. Peki, zayıflık takıntısının görünmeyen yüzü olan bu hastalık nedir, belirtileri nelerdir? Anoreksiya Nervoza riski nasıl azaltılır? İşte, Anoreksiya nervoza hakkında bilmeniz gerekenler…

Dr. Savan Günay Evinde Ölü Bulundu!

Dr. Savan Günay evinde ölü bulunurken, şüpheli ölümü sosyal medyada tartışılıyor. Kanser üzerine çok fazla çalışması olan Günay, kanserin nedenlerini çözdüğünü açıklamıştı