Türkiye’nin ham çelik üretimi ilk çeyrekte azaldı

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), mart ayı ve yılın ilk çeyreğine ilişkin çelik üretimi, tüketimi ve dış ticaret verilerini kamuoyu ile paylaştı. Türkiye’nin ham çelik üretimi mart ayında bir önceki yıla göre %2,8 azalarak 3,1 milyon tona geriledi. Yılın ilk çeyreğinde ise üretim %3,4 düşüşle 9,3 milyon ton olarak kaydedildi.

March’ta nihai mamul tüketimi bir önceki yıla göre %23,2 azalışla 2,6 milyon tona, yılın ilk çeyreğinde ise %7,3 düşüşle 9,1 milyon ton seviyesine düştü.

ÇELİK ÜRÜNLERİ İHRACATI YÜKSELDİ

Çelik ürünleri ihracatı mart ayında miktar olarak %31,3 artarak 1,5 milyon ton, değer olarak ise %18,6 artışla 1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

2024’ün aynı dönemine göre ihracat, ocak-mart döneminde miktar bazında %18,5 artarak 3,8 milyon ton, değer bazında ise %8,4 artışla 2,6 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Çelik ürünleri ithalatı ise mart ayında önceki yılın aynı dönemine göre %23,6 azalarak 1,2 milyon tona, değer açısından ise %24,5 düşüşle 885,5 milyon dolara geriledi.

Ocak-mart döneminde ise ithalat miktar bazında önceki yılın aynı dönemine göre %4,6 artarak 4,2 milyon tona yükseldi. Değer bazında ise ithalat %4,2 azalarak 3 milyar dolar seviyesine geriledi.

Geçen yılın ilk çeyreğinde %74,7 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın ilk çeyreğinde %84,6 seviyesine yükseldi.

ÜRETİMDE TÜRKİYE 7. SIRADA

TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, hurda kısıtlamalarının küresel bir eğilim haline gelmesi ve AB Çelik ve Metal Eylem Planı’na hurda kısıtlamalarının dahil edilmesi gibi gelişmelere dikkat çekti.

Yayan, ABD’nin son tarife düzenlemelerini hatırlatarak, sektörün rotasını Kuzey Afrika ve Orta Doğu bölgelerine çevirdiğini belirtti.

Gelecekte artacak olan hurda talebine vurgu yapan Yayan, “Türkiye, dünyada 7’nci sırada yer alarak 9,3 milyon ton üretim gerçekleştirdi. Dekorbanizasyon çalışmalarıyla birlikte, 2030’a kadar hurda talebinin %20 artacağı bekleniyor. Hurda ihtiyacımızın karşılanması ve yurt içi hurda üretiminin artırılması için alternatif pazarlara ve girdilere odaklanmalıyız.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Finansmanı buldu 5 milyar dolarlık oldu

İstanbul merkezli Türk mobil oyun şirketi Dream Games, uzun zamandır aradığı finansmanı buldu. CVC Capital Partners ve yatırım yönetimi firması Blackstone, Dream Games’e 2 milyar doları aşan kaynak sağladı.

12 aylık ihracat tarihi seviyede

Türkiye’nin ihracatı nisan ayında yüzde 8.5 artarak 20.9 milyar dolara yükseldi. Böylece tarihin en yüksek ikinci nisan ihracatı gerçekleşti. Dış ticaret açığı nisanda yüzde 21.7 artışla 12 milyar dolar olurken, 4 aylık açık 34.5 milyar doları buldu. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Nisanda mal ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.5 artışla 20.9 milyar dolara yükselmiştir. En yüksek ikinci nisan ayı rakamı elde edildi. Son 12 aylık yıllıklandırılmış mal ihracatımız Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesi olan 265 milyar dolara yükselmiştir” dedi.

Körfez’e Nvidia çip kısıtlaması yumuşuyor

ABD, Nvidia Corp. şirketinin Birleşik Arap Emirlikleri’ne satışları üzerindeki kısıtlamaları hafifletme olasılığını değerlendiriyor.

Merkez Bankası: Yabancı para mevduat için zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 200 baz puan artırıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirasına geçişi hızlandırmak amacıyla makroihtiyati çerçevede bir dizi yeni düzenleme hayata geçirdi. Yapılan açıklamada, yabancı para mevduatlar, TL zorunlu karşılıklar ve ihracat gelirlerine ilişkin önemli değişiklikler duyuruldu.

Beyaz Saray’dan bütçe hazırlığı: Trump’ın harcama ve siyasi öncelikleri hedefleniyor

ABD’de Trump yönetimi, 2026 mali yılına yönelik bütçe teklifi hazırlığına başladı. Teklifte Trump’ın harcama, siyasi önceliklerini ortaya koyarken, savunma dışındaki harcamalarda 163 milyar dolarlık kesinti hedefliyor.

Gümrük vergisini sıfıra indirme talebi: AB’den ABD’ye 50 milyar Euro’luk teklif

Avrupa Birliği, ABD ile süregelen ticaret açmazını çözmek için Washington’dan ithalatı 50 milyar Euro artırmayı teklif etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir