Dr. Burak Çağrı Aksu: Kasık bölgesinde hissedilen ağrının nedeni kalça sorunları olabilir

Kalça Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kasık bölgesindeki ağrılar, kalça eklemi sorunlarının habercisi olabilir. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Burak Çağrı Aksu, bu konuya dikkat çekerek, aktivite ile artan ağrıların erken uyarı işareti olabileceğini belirtti.

Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi’nden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Burak Çağrı Aksu, günlük yaşam aktiviteleri sırasında hissedilen kalça ağrılarının ciddi sonuçlar doğurabileceğine işaret etti. Bu ağrıların kişinin hareket kabiliyetini olumsuz etkileyebileceğini vurgulayan Dr. Aksu, hastaların bu rahatsızlığı basit bir kas yorgunluğu olarak göz ardı etmemeleri gerektiğini dile getirdi.

Ağrının uzun süre devam etmesi, gece uykudan uyandırması, günlük aktivitelerde zorlanmaya sebep olması durumunda mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini belirten Dr. Aksu, erken teşhisin önemini vurguladı.

“Kalça ağrısının belirtileri”

Kalça sıkışma sendromu ve kireçlenme gibi rahatsızlıkların en sık görülen belirtisinin kasık bölgesinde ağrı olduğunu belirten Dr. Aksu, oturup kalkarken, merdiven çıkarken veya araçtan inerken hissedilen zorlanmaların kalça sorunlarına işaret edebileceğini söyledi. Özellikle genç yaşlarda görülen bu belirtilerde uzmana başvurulması gerektiğini ifade etti.

“Yaşla birlikte artan riskler”

Her yaşta kalça ağrısının farklı sebeplerden kaynaklanabileceğini belirten Dr. Öğr. Ü. Aksu, özellikle 40 yaş sonrasında kalça eklemi sorunlarının arttığına dikkat çekti. Kıkırdak yapısındaki zayıflık ve kas gücündeki azalma gibi faktörlerin bu artışta etkili olduğuna değinen Dr. Aksu, bu nedenle belirtiler göz ardı edilmemeli ve uzman kontrolünden geçilmelidir.

“Uzun süre oturma risk oluşturabilir”

Dr. Öğr. Ü. Aksu’nun verdiği bilgiye göre kalça ağrıları yaşa ve cinsiyete göre değişiklik gösterebilir. Özellikle ağır yük kaldıran kişiler ve uzun süre oturan bireylerde kalça ağrıları daha sık görülebilir. Bu nedenle koruyucu önlemler alınmalı ve yaşam tarzı gözden geçirilmelidir.

“Tedavi edilmeyen ağrılar ciddi sorunlara yol açabilir”

Kalça ağrıları zamanla hareket kısıtlılığına ve diğer eklem sorunlarına neden olabilir. Bu durumun psikolojik olarak da olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çeken Dr. Aksu, tedavinin önemine vurgu yaparak, yaşam kalitesini korumak için erken teşhisin ve doğru tedavinin önemli olduğunu belirtti.

“Koruyucu önlemler hayati önem taşır”

Dr. Öğr. Ü. Aksu, kalça sağlığını korumak için ideal kiloyu korumak, düzenli egzersiz yapmak ve profesyonel destek almak gibi adımların atılmasının önemini vurguladı. Kalça ağrısı yaşayan bireylerin yaşam tarzlarını gözden geçirmeleri gerektiğini söyleyen Dr. Aksu, kalça sağlığını korumanın temel adımlarını sıraladı.

Related Posts

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Sıcak havalarda hayati risk: Diyabetes Insipidus’a dikkat!

Nadir görülen bir hastalık olan diyabetes insipidus, sıcak havalarda hayati tehlike oluşturabiliyor. Uzmanlar, aşırı susama ve sık idrara çıkma belirtilerine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.

Havuzdan göze tehlike! Yaz aylarında en sık görülen göz enfeksiyonuna dikkat

Hijyenik olmayan havuzların göz enfeksiyonlarına neden olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Op. Dr. Sibel Zorlu Öztürk, “Havuz suyunun temizliği hakkında görsel ve çevresel bulgular fikir verebilir. Suyun berrak olmaması, havuz kenarları ve merdivenlerin kaygan, yosunlu, sararmış olması, yoğun klor kokusu kirli suyla etkileşime giren artık maddelerden kaynaklanır. Bunlar hijyenin yetersiz olduğunu gösterir. Havuzlarda kullanılan klorlu suyun göz yüzeyinde tahriş, alerjik reaksiyonlar, kornea hasarı riski, enfeksiyonlara zemin hazırlama gibi göze zararları olabilir” dedi.

Böbrek hastalarına ‘yaz’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), yaz aylarında hemodiyaliz hastalarının sağlık sorunları yaşayabileceğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Türkiye’de ve dünyada artan menenjit vakaları endişe yaratırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, önemli uyarılarda bulundu. Hatalığın grip gibi başlayıp, çok ciddi sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Öztürk, “El hijyeni, kalabalık ortamlarda dikkatli davranmak ve hasta kişilerden uzak durmak önemli, ancak en güçlü korunma yöntemi aşıdır. Biz hekimler olarak bu aşıyı kuvvetle öneriyoruz” dedi.